وکتور چیست و چرا باید راجبش بدانیم ؟

وکتور چیست و چرا باید راجبش بدانیم ؟

وکتور یا «وکتور گرافیک» (Vector Graphics) که آن‌را با نام گرافیک برداری نیز می‌شناسند، به تصاویر گرافیکی کامپیوتری می‌گویند که بر اساس نقطه در صفحه کارتزین تعریف می‌شوند و از طریق اتصال خط‌ها و منحنی‌ها به یکدیگر، شکل‌های مختلفی را ایجاد می‌کنند. وکتور به افراد خلاق امکان خلق آثار با کیفیت هنری را می‌دهد که این آثار را می‌توان در هر مقیاسی بزرگ یا کوچک کرد. از این امکان در خلق آثار هنری، طراحی بنرهای تبلیغاتی و … استفاده می‌شود. در این آموزش به بررسی وکتور و کاربردهای آن به همراه نرم‌افزارهای مربوطه می‌پردازیم.

 

امروزه هرکسی که با طراحی گرافیک کامپیوتری سروکار داشته باشد، به نوعی در آثار خود از وکتور کمک می‌گیرد. در امور گرافیکی، دو دسته اصلی به نام گرافیک برداری (وکتور) و «گرافیک شطرنجی» (Raster Graphics) یا رستر (bitmap) وجود دارد که در ادامه با آن‌ها آشنا می‌شویم. لازم به ذکر است که «اثر هنری وکتور» (Vector Artwork) به اثری می‌گویند که توسط گرافیک برداری تهیه شده باشد. از این نوع گرافیک بمنظور درج لوگو شرکت‌ها بر روی کارت ویزیت، طراحی پوستر، طراحی جلد کتاب و … استفاده می‌شود.

 

وکتور

گرافیک برداری از روابط ریاضی برای طراحی استفاده می‌کند. این روابط ریاضی به نقاطی تبدیل می‌شوند و این نقاط به کمک خط‌ها و منحنی‌ها به یکدیگر متصل خواهند شد که در برخی موارد «مسیر برداری» (Vector Path) نام دارند. در اثر این اتفاق، تصاویر وکتوری را بدون از دست دادن کیفیت، می‌توان با حفظ حجم کم،‌ به مقیاس‌های بسیار بزرگ تبدیل کرد. در تصویر زیر مشاهده می‌کنید که با افزایش مقیاس تصویر، کیفیت آن کاهش پیدا نمی‌کند. فرمت‌های معمول در فایل‌های برداری (شامل وکتور) در زیر آورده شده‌اند:

.svg,.cgm,.odg,.eps,and.xml

 

 

 

چگونه از این فایل ها استفاده نمائیم؟

اینگونه فایل ها با فرمت EPS,ai,wmf,و… می توان مشاهده کرد، که برای باز کردن این فایل ها می توان از نرم افزار های زیر استفاده کرد:

  • Adobe Illustrator
  • Corel
  • Photoshop
  • و..

اهمیت وکتور در گرافیک

تا اینجای کار با گرافیک برداری آشنا شدید اما به راستی اهمیت کار با وکتورها در گرافیک چیست؟ در دنیای طراحی گرافیک، وکتورها بخش اعظمی در صنعت چاپ و طراحی را به خود اختصاص می‌دهند. به طور مثال، همواره لوگوها باید فرمتی به صورت وکتور داشته باشند زیرا خطوط و منحنی‌هایی که در لوگوها وجود دارند، باید به هنگام چاپ در اندازه‌های مختلف، شکل مناسب خود را حفظ کنند. به همین دلیل است که می‌توانید لوگو خود را بر روی تابلوهای تبلیغاتی بزرگ قرار دهید یا اینکه آن‌را بر روی خودکار کوچکی چاپ کنید.

علاوه بر این، آیکون‌ها نیز بهتر است فرمتی به صورت وکتور داشته باشند. وکتورها می‌توانند سبب سادگی و سرعت در انجام پروژه‌های طراحی شوند. با استفاده از وکتورها، طراحان در زمان خود صرفه‌جویی می‌کنند که این امر، صرفه‌جویی در هزینه را نیز به همراه دارد و در عین حال، نتایجی با کیفیت بالا بدست می‌دهد.

اگر نرم‌افزار مربوط به وکتورها را در اختیار نداشته باشید، بهره‌گیری از آن‌ها امکان‌پذیر نیست. فایل‌های حاوی وکتور به طور معمول با پسوندهای «.eps» یا «.ai» نگهداری می‌شوند. از این‌رو، در صورتیکه به چنین فایل‌هایی دسترسی داشتید، حتی بعد از اتمام پروژه خود، آن‌ها را حذف نکنید زیرا همواره برای طراحی به این فایل‌ها نیاز پیدا می‌کنید. در تصویر زیر، به طور خلاصه، نقاط قوت وکتور بیان شده است.

 

بهترین سایت ارائه دهنده وکتور https://www.freepik.com/ میباشد .

 

به این ترتیب به پایان این مطلب می‌رسیم.

مدیریت سایت
ارسال دیدگاه